به گزارش شهرآرانیوز؛ ساعت کار دفاتر پیشخوان ۸صبح است. همان خلأ همیشگی که حداقل چند سالی است با تغییر ساعات کار ادارات در ایام تابستان از ساعت۸ به ۶ صبح، هنوز حل نشده و اندر خم یک کوچه مانده است! با این همه، از همان ساعت ۶ صبح جمعیت زیادی پشت درهای بسته دفتر پیشخوان میدان حر واقع در بولوار پیروزی صف کشیدهاند. همین صفهای عریض و طویل و کلونیهای جمعیتی، رانندگان کنجکاو از مسیر بولوار پیروزی را مجاب میکند تا برای چرایی حضور این جمعیت سرعتشان را کم کنند.
جلوتر میرویم واقعیت ماجرا به دفاتر پیشخوان گره خورده است. بخشی از جمعیت مربوط به اتباعی است که برای تمدید کارت آمایش منتظرند. میگویند از اولین ساعات صبح مراجعه کردهاند تا همان نوبتهای اول را بگیرند و کارشان سریع راه بیفتد. بخشی دیگری از جمعیت افرادی هستند که برای اموری نظیر درخواست کارت ملی، تعویض شناسنامه و... مراجعه کردهاند.
آقای میانسالی برگه در دست دارد تا اسم افراد را بر اساس زمان رسیدن یادداشت کند. خانم جوانی از ته صف صدایش را بلند میکند و میگوید: سه روز است اینجا مراجعه میکنیم، اما پاسخ نمیگیریم. یک بار وسط روز برق قطع شد و کار نصفه ماند، روز دوم مدارک خواسته شده را ناقص تحویل داده بودیم و کارمان بر زمین ماند. خدا امروز را بهخیر کند.
شهروندانی که برای اموری مانند تعویض شناسنامه و کارت ملی یا دریافت کارت ملی جدید به دفتر پیشخوان مراجعه کردهاند از شلوغی دفتر نیز علاوه بر طولانی شدن روند دریافت کارت ملی نقدهایی دارند. به گفته آنها صفهای عریض و طویل دفاتر پیشخوان فقط یک روی سکه است که باید متحمل شوند و بعد از سپری کردن مراحل کارت ملی باید یک انتظار طولانی مدت داشته باشند تا کارت ملی جدید به دستشان برسد. صبری که به گفته برخی از شهروندان به دو سال نیز رسیده است.
بالاخره بعد از دو ساعت انتظار شهروندان درهای دفتر باز میشود، اگرچه قرار است بسته به نوع درخواست صفها متفاوت باشد، اما رسما این هدف محقق نمیشود، زیرا در همین دو ساعت دستکم ۱۸۰ نفر برای امور کارت ملی، تعویض شناسنامه، تمدید کارت آمایش و موضوع قطعی تلفنهای همراهشان در نوبت انتظار هستند.
شهروندی با برگهای در دست میگوید: اوایل سال گذشته به همین دفتر پیشخوان برای صدور کارت ملی مراجعه کردم به من گفتند باید ظرف شش ماه کارت جدید صادر شود، اما الان بیش از یک سال گذشته و هنوز کارت ملی جدید برای من صادر نشده است.
این شهروند میگوید: برگه کاغذی دفتر پیشخوان من که حکم کارت ملی داشت، کاملا پاره و مخدوش شده است، خیلی از سیستمهای اداری این برگه را قبول نمیکنند. من اگر میدانستم صدور این کارت اینقدر طول میکشد هرگز کارت ملی قدیمیام را تعویض نمیکردم. شهروند دیگری که در صف تعویض شناسنامه قرار دارد نیز میگوید: من چند ماه قبل برای تعویض شناسنامه قدیمیام اقدام کردم. چهار ماه گذشته، اما شناسنامه جدید به دستم نرسیده است. قصد دارم امسال بروم پیادهروی اربعین و باید گذرنامهام را تمدیدکنم. برای تمدید گذرنامه باید اصل شناسنامه باشد. شما بگویید من چه کنم؟
مقصد بعدی ما دفتر پیشخوانی در بولوار مصلی است. جایی که بازهم صف تمدید کارت آمایش صفهای سایر تقاضاها نظیر صدور کارت ملی و تعویض شناسنامه را تحتالشعاع قرار داده است.
یکی از شهروندان حاضر در صف که مشکل دریافت کارت ملی دارد در این باره میگوید: دو سال است که در صف دریافت کارت ملی جدید هستم به ثبت احوال مراجعه کردم گفتند قطعه ساخت کارت جدید موجود نیست. من نمیدانم چطور بعد از دو سال هنوز کارت ملیام صادر نشده است.
او میافزاید: در یک سانحه سرقت، تمام مدارکم را دزدیدند حتی همان برگه دفتر پیشخوانی که برای کارت ملی به من داده بودند نیز ربوده شد. با این شرایط هیچ مدرک شناسایی ندارم. الان افرادی با شرایط من چهکار کنند؟
زمانی که به دفتر پیشخوان سوم در بولوار فردوسی مشهد میرسیم، بازه زمانی قطع برق است. اینجا مشکلات شهروندان دوچندان است.
کسانی که برای امور کارت شناسایی مراجعه دارند و افرادی که قرار است برای کارت آمایششان اقدام کنند همه در یک صف قرار دارند و این وسط قطعی برق هم مزیدبرعلت شده است. اپراتور پشت کامپیوتر میگوید: شهروندان لطفا از دفتر بیرون بروید دوساعت تا دوساعتونیم برق قطع است و عملا کاری از پیش نمیرود.
مرد میانسال از انتهای صف صدا میزند. ساعت۸ صبح که باز میکنید، دو ساعت هم که برق نیست، با جمعیتی که در صف قراردارند آیا نوبت به ما میرسد؟
هوای داخل دفتر پیشخوان، سنگین است؛ ازدحام نفسها با نگاههای منتظر و ناامید گره میخورد! صفهای طولانی از پشت میزهای خدمات فراتر رفته و تا ورودی دفتر ادامه دارد. برخی از جمعیت به بیرون هدایت میشوند و با این شرایط جمعیت تا پیادهرو دفتر پیشخوان کشیده میشود. هنوز هم در میان این شلوغی نفسگیر، زمزمههای نارضایتی و شکایت، بهویژه از سوی متقاضیان کارت ملی، بهوضوح به گوش میرسد. حرف تکراری و تلخی بر زبانها جاری است «گفتهاند دو سال طول میکشد» این جمله، چهرهها را درهم میکشد و شانهها را خمیدهتر میکند.
انتظاری که به نومیدی بدل شده است، گویی هر شهروند در آن صف طولانی، نه تنها بار مدارک، که بار سنگین تأخیر نامعلوم و بیتوضیح را نیز به دوش میکشد.
مهدیه قمری| چندی پیش هاشم کارگر، رئیس سازمان ثبت احوال کشور اعلام کرده بود که کارتهای هوشمند ملی که اعتبار آنها تا پایان سال۱۴۰۴ است تا پایان سال۱۴۰۵ تمدید شد، او علت این موضوع را تسهیل خدمات عمومی و کاهش مراجعات غیرضروری مردم دانسته بود. کندی صدور کارت ملی یکی از مسائلی است که مردم به آن نقد دارند؛ علت این مسئله به مواد اولیه و تراشهای مرتبط است که در کشور تولید نمیشود و همین موضوع سبب شده روند صدور کارت ملی با کندی پیش برود.
درهمین راستااین توضیحات و تأکیدات مسئولان ثبت احوال نتوانسته چالش مردم برای دریافت کارت ملی در مدت زمانی کوتاهتر را به سرانجام برساند و همچنان خواسته و مطالبه مردم بر تسریع در فرایند صدور کارت ملی استوار است.
کم وکیف چرا روند کند صدور کارتهای ملی رااز غلامحسین قنبری، مدیرکل ثبت احوال خراسان رضوی جویا میشویم. او در گفتوگو با خبرنگار شهرآرا میگوید: از آغاز دولت چهاردهم تا پایان اردیبهشت امسال، ۵میلیونو ۵۷۸ هزارو ۱۹۲ درخواست کارت ملی در خراسان رضوی ثبت شده، همچنین در این بازه زمانی ۴میلیونو۸۵۰ هزارو ۴۰۱ فقره کارت صادر شده است.
او با اشاره به اینکه بلافاصله پس از صدور کارت ملی برای متقاضیان پیامکی درخصوص امکان دریافت کارتهای ملی آنها ارسال شده است، یادآور میشود: با وجود این اطلاعرسانی، اما هنوز مردم برای تحویل ۱۰۵هزار کارت صادر شده به دفاتر پیشخوان یا اداره ثبت احوال در شهرستانهای خراسان رضوی مراجعه نکردهاند.
قنبری متذکر میشود: اگر کارت ملی شهروندان به هر علتی گم شود، آنها با مراجعه به دفاتر پیشخوان یا اداره ثبت احوال در شهرستان محل زندگیشان میتوانند علاوه بر باطلکردن کارت ملی گم شده، برای کارت جدید اقدام کنند.
مدیرکل ثبت احوال خراسانرضوی با اشاره به صدور ۹۳درصدی کارت ملی در این استان، اضافه میکند: باید به این نکته توجه کرد که شهروندان فقط در هنگام گم شدن کارت ملی برای دریافت این سند هویتی اقدام نمیکنند، بلکه برخی از آنها ممکن است قصد تغییر اطلاعات فردیشان را داشته باشند، از این رو درخواست کارت ملی جدید میدهند.
او ادامه میدهد: علاوه بر این خراسان رضوی از جمله استانهایی است که جمعیت شناور دارد، بخشی از این جمعیت شناور نوجوانانی هستند که پانزدهساله شدهاند و باید در این سن براساس قانون، برایشان کارت ملی صادر شود.